Bevraging

.
.
.
.
.
.
.
.
Wat vinden wij hier in onze mailbox ?

Bedenkingen bij de recente  – door welke reflecties ook geïnspireerd – stemmingmakerij vermomd als “enquête” in HLN.

Even wat sociologische toelichting.

Een enquête of bevraging is een manier van onderzoek doen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een vragenlijst, die aan meerdere personen wordt voorgelegd. Deze personen kunnen de hele doelgroep vormen, of zijn gehaald uit een representatieve steekproef. Het onderzoek kan gaan om zowel feiten als meningen (zoals bij een opiniepeiling zoals voor of tegen x of y)). De uitslag van een enquête kan op zichzelf gehouden worden, maar dient meestal ter ondersteuning van andere gegevens.

Een enquête is meestal anoniem en het resultaat is een gemiddelde van meningen. Een al dan niet geslaagd resultaat is afhankelijk van de mate waarin de steekproef van een doelgroep representatief is, en in hoeverre de antwoorden op de enquêtevragen bijdragen aan het onderzoek.

Een enquête kan bestaan uit open vragenmeerkeuzevragen of een combinatie van beide. Bij onderzoek naar feiten (kwantitatief onderzoek) wordt met name van meerkeuzevragen gebruikgemaakt, terwijl in onderzoek naar meningen (kwalitatief onderzoek) eerder gebruik gemaakt zal worden van open vragen waarop de antwoorden gemotiveerd of gefundeerd dienen te zijn.

Wil in het kader van deze wetenschappelijke definitie aub ophouden met de tendentieuze stemmingmakerij van de gratuite opiniepeilingen in HLN die alles behalve beantwoorden aan deze criteria.

Een enquête die naam waardig moet bijdragen aan het onderzoek waarvan in het geval van voor of tegen de knip of het behouden, afbouwen of vermeerderen van het aantal fietsstraten (van meningen dus) hoegenaamd geen sprake is. Het onderzoek houdt rekening met alle aspecten en factoren inherent aan de probleemstelling zoals bijvoorbeeld alle gevolgen van het ondernemen van een actie (bijvoorbeeld wat zijn de verkeerstechnische consequenties van het ongedaan maken van de knip), de door deskundigen gemotiveerde en gefundeerde actie (waarom de knip ongedaan maken of waarom de knip behouden, vragen die behandeld moeten worden door een panel van deskundigen, te weten een demograaf, een verkeersdeskundige, een urbanist)), het perspectief van de al of niet genomen actie (toekomst, evolutie).

Zolang die vragen niet beantwoord of tenminste behandeld worden heeft de opiniepeiling zoals nu aangediend in de krant niet de minste waarde en mogen vragen gesteld worden rond de objectiviteit ervan, de inspiratie die ervan aan ten grondslag ligt en de uiteindelijke intenties.
Niemand heeft iets aan de gratuite mening van de vox populi zoals niemand iets heeft aan ongefundeerde vrijblijvende “voor of tegen”…
De argumenten vanuit politieke hoek zijn – hoe kan het anders – politiek geïnspireerd en  kunnen dus door welke oppositie dan ook onmiddellijk gecontesteerd worden.

Het “gelijk” van de meerderheid kan in bepaalde gevallen niet opwegen tegen de visie, de inzichten of de belangen van de minderheid waaraan het die meerderheid niet zelden ontbreekt.
Misschien moet daar eens over nagedacht worden, waarmee schrijver dezes geen stelling inneemt.

Dank u.

Stefan Vancraeynest
Bissegem