KVK

.
.
.
.
.
.
.
.
Er moet me iets van het hart…
Het was even schrikken toen ik gisteren het mooie verkiezingsboekje van Team Burgmeester in de bus kreeg. Tussen de mooie foto’s van gerealiseerde projecten en beelden van toekomstige projecten, zag ik plots een fonkelnieuw voetbalstadion staan. Precies op de plaats waar ik intussen al 10 jaar de beurs Matexpo organiseer. Na wat te whatsappen en te bellen kreeg ik de bevestiging: ja, het is wel degelijk de bedoeling om daar een nieuwe voetbaltempel te laten verrijzen. Toen moest ik toch even slikken.
Meteen kwamen tal van vragen in me op…
• Wie gaat dat betalen? De club KVK heeft op vandaag – ik kan me vergissen – niet de middelen om €100.000.000 neer te tellen voor een nieuw stadion. De stad zelf? Ik mag hopen van niet – Kortrijk heeft nu al bijna de hoogste schuld per inwoner in heel Vlaanderen. Iets waar trouwens bijna alle partijen zedig over zwijgen.
• Zijn de club en de supporters hier eigenlijk wel vragende partij voor? Ik heb altijd begrepen dat KVK een familieclub was, waar ook heel veel supporters uit Heule, Bissegem en Marke naar toe gaan. Dan is Hoog Kortrijk voor hen niet echt een topligging.
• Hoe staan de andere politieke partijen, inclusief de coalitiepartners hier tegenover? Ik weet toevallig het antwoord: ze zijn hier verre van allemaal voorstander van.
• Er was toch geopperd om dit stadion te bouwen op Evolis, met vrij goeie aansluiting op de snelweg en R8? En daar is plaats zonder dat andere activiteiten moeten wijken.
• Wat als KVK degradeert? Het scheelde afgelopen seizoen alleszins niet veel en het ziet er niet naar uit dat ze dit seizoen veel beter gaan doen. Er zijn genoeg voorbeelden van clubs bij wie de grootheidswaanzin tot catastrofes heeft geleid.
• Zijn er trouwens geen andere prioriteiten? De stad is één grote werf – wat voor alle duidelijkheid iets zeer positief is, dat betekent dat de stad groeit en bloeit. Maar werken we niet beter eerst alles eens af? En kijken we best niet eens naar de financiën vooraleer nieuwe mega-projecten te lanceren?
Kijk, dat er op Hoog Kortrijk, en meer bepaald op de terreinen van Kortrijk Xpo, efficiënter kan worden omgesprongen met de ruimte ga ik niet ontkennen. Dat lijkt me zelfs een goeie zaak. Maar een voetbaltempel neerpoten betekent de facto dat je een groot deel van het bestaande beursgebouw opoffert om er in het beste geval 20 keer per jaar 10.000 supporters bijeen te brengen. Overnachten die supporters in de Kortrijkse hotels zoals de duizenden exposanten en bezoekers van beurzen? Gaan die ’s avonds eten in de vele restaurants en bistro’s die Kortrijk rijk is? Brengt zo’n match standenbouwers en onderaannemers op de been die voor massa’s tewerkstelling zorgen? Is een stadion een economische motor voor de streek? ‘Neen’ is het antwoord op deze vragen.
En ja, ik ben persoonlijk betrokken als organisator van Matexpo. Ik zou het dan ook bijzonder spijtig vinden dat de beurs Matexpo, die in oppervlakte nota bene de grootste beurs van België is en al bestaat sinds 1946, niet meer in optimale omstandigheden en met de nodige ruimte zou kunnen doorgaan.
Uiteraard is dit niet iets voor de eerste 10 jaar, maar toch, een mens ligt daar al eens wakker van.
Veel mensen dachten dat beurzen ten dode waren opgeschreven na corona. Niets bleek echter minder waar. Integendeel. De kalender van Kortrijk Xpo is mooi gevuld en Matexpo zal in 2025 weer meer dan 350 exposanten en 40.000 bezoekers op de been brengen, op een totale oppervlakte van maar liefst 135.000m². Dat zijn zo’n 26 voetbalvelden. En ik kan alleen maar hopen dat we straks niet effectief met zo’n voetbalveld zitten waar het helemaal niet thuishoort…
Beurzen zijn een gigantische motor voor een stad en regio. En des te meer voor een relatief kleine centrumstad als Kortrijk, waar disproportioneel veel succesvolle en belangrijke beurzen doorgaan.
Mijn stem kan dus alleen maar gaan naar de partij die expliciet voor het behoud van Kortrijk Xpo als economische motor voor de streek pleit. Na het lezen van de open brief van Axel Ronse (https://www.axelronse.be/nieuws/kortrijk-verdient-beter) is mijn keuze gemaakt. Hij heeft mijn stem.
Kijk, wie mij een beetje kent weet dat ik al meer dan 20 jaar supporter ben geweest van Open Vld in Kortrijk, later Team Burgmeester. Ik heb er vrienden aan overgehouden. Ik heb massa’s respect voor de realisaties van schepen Wout Maddens, ik vind dat Ruth Vandenberghe een meer dan waardige vervanger is geweest voor Vincent Van Quickenborne. En die laatste zal altijd op mij als vriend mogen rekenen. Wat hij voor de stad heeft gedaan is onvoorstelbaar en verdwijnt helaas wat naar de achtergrond door allerlei omstandigheden en ongetwijfeld eigen inschattingsfouten. We zijn allemaal toch maar mensen zeker? Wie heeft er nog nooit een stommiteit begaan?
In elk geval zal ik Team Burgemeester steeds een warm hart toedragen. En met hen en alle andere coalitiepartners samenwerken op de best mogelijke manier in de toekomst.
Maar de tijd is gekomen dat ik mijn stem baseer op wat ik denk dat best is voor de stad. Dat zal even een moeilijk moment zijn wanneer ik volgende week in dat stemhokje zal staan. Maar ik weet dat dit voor mij de beste beslissing is.
Verder geef ik niemand stemadvies. Iedereen moet vooral doen wat hij of zij zelf wil. We hebben het voorrecht te mogen kiezen wie de komende 6 jaar aan het roer zal staan. Ik hoop alleszins dat die persoon het algemeen belang zal dienen. Verandering is goed, maar veranderen om te veranderen is dat niet per se. Bij deze dus mijn oproep om elke verandering in de stad grondig voor te bereiden en na te denken over wat écht best is voor iedereen.

Zo, dat is er alvast even uit.

Gregory Olszewski