KSOM

 

 

 

 

 

Een tiental jaren geleden werd te Kortrijk een club voor Saaie Oude Mannen gesticht. Het is de Kortrijkse Saaie Oudemannenclub, een genootschap zonder winstbejag van stuk voor stuk oersaaie oude mannen.

Wekelijks komen de leden bijeen in afspanning Damier, alias ’t Schaek. Op dinsdag van 15 u tot 18 u. Ze zijn met een zevental en hun leeftijd bedraagt gemiddeld 83,5. Wie te opwindend is wordt de toetreding geweigerd. De zeven saaie oude mannen van de club heten Luc-André (voorzitter), Paul, Dirk, Jacques, Marc, Walter, Lieven.

Op de wekelijkse bijeenkomsten wordt er, middels het hijsen van ettelijke Omers, drie uren lang geroddeld, gebeuzeld en geraaskald dat horen en zien vergaat. Meestal is het stadsbestuur inzonderheid burgemeester Quickie en wouldbe burgemeester Ruthie en haar amant schepentje Woutje Maddens onderwerp van het geroddel. Ruthie, alias miss Kortrijk, wordt als een pure showmadam betiteld die graag op de foto en in de gazetten paradeert en meer dan één inlegkruisje nodig heeft om de liefdessappen te bedwingen tijdens de urenlange gemeenteraden, gezeten naast de geliefde Wout, die de ganse tijd met zijn linkerhand tussen haar dijen friemelt. Quickie wordt de grootste leugenaar uit de Kortrijkse politieke geschiedenis genoemd. Ook schepentje Axel ‘vélo’ Weydts en gemeenteraadsvoorzitster Helga Kints gaan over de tongen van de saaie oude mannen. Axel zou een onverbeterlijke intrigant en politieke schavuit zijn die het ganse stadsbestuur in zijn greep houdt met zijn misselijkmakende drijverijen en zijn agressieve uitspattingen zoals het roepen van ‘racist’ tegen al wie hem wil dwarsbomen. Kints wordt dictatoriale neigingen en ruggengraatloosheid aangewreven en het slaafs dansen naar de pijpen van Quickie. Ook over stadsdirecteur Carlo Daelman worden aangebrande moppen verteld. Schepentje Kelly wordt omschreven als het schepentje dat wegdroomt in frivole dromerijen over haar buurman in de gemeenteraad schepentje Wouter Allijns, over wie wordt geroddeld dat hij een beruchte rokkenjager zou zijn. Het groene schepentje Herrewyn wordt geprezen als toekomstig lid van de club, zijn saaiheid overtreft nu al de verwachtingen.
Maar is dat allemaal wel waar ?

Voorzitter van de club is ene Luc-André, een oersaaie durfkapitalist die de medeleden van de club wekelijks breedvoerig onderhoudt over zijn beursverrichtingen, zijn goudstaven, zijn opties en warrants, zijn aandelen in roebels, zijn immo-exploten, zijn investeringen in bordelen en oudemannenhuizen, zijn massagesalons, de opbrengsten van zijn parenclub op de baan naar Brugge en over zijn prostaat en de menopauze van zijn vriendin. Het laatste financieel esbattement van voorzitter Luc-André zou de bijna-aankoop van afspanning Damier zijn. Paul, Dirk, Jacques, Marc, Walter en Lieven blijven dan kwijlend aan de voorzitter zijn lippen hangen. Af en toe wordt er een gastspreker uitgenodigd. Er is één voorwaarde : de lezingen moet saai genoeg zijn. Zo bijvoorbeeld Geeraard Parmentier over ‘een gezonde toekomst voor boer en tuinder’ of Dirk De Wachter over ‘de vroegtijdige menopauze, een vloek of een zegen’ of ‘De duivel in elk van ons’ door Tsjefaan De Clerck. Twee keer per jaar wordt naar saaie klassieke muziek geluisterd. Laatst was dat J.S. Bachs Cantate BWV 36 ‘Schwingt freudig euch empor’, oersaai. Alle sprekers doen het pro deo.

Wie lid wil worden van het saaie oudemannengenootschap, moet minstens 82 zijn, bewijs leveren van oerdegelijke saaiheid en een klein examen afleggen.
De vragen zijn eenvoudig :
-Is grijs uw favoriete kleur ?
-Voel je soms een drang opkomen waar je niet aan kunt weerstaan ?
-Hou je van macaroni ?
-Word je geil door het bekijken van een ketel kokend water ?
-Kijk je graag naar draaiende bagagecarrousels op luchthavens ?
-Hoeveel Omers kun je achterover gieten zonder achterover te vallen?
-Ben je getrouwd en zo ja, begeer je nog je vrouw als toen ze twintig was of heb je haar nooit begeerd ?

Als je slaagt mag je toetreden en kun je als volwaardig saaie oude mens genieten van de wekelijkse bijeenkomsten en van feestelijkheden zoals het bestuderen van wegenkaarten, het debiteren van druivelaarkluchten en het voorlezen van de notulen van de gemeenteraad, of de controle van je auto accu.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten staan ook spelletjes en raadsels op de agenda zoals bijvoorbeeld : het maken van papieren vliegers, het vraagstuk over hoeveel Engelse woorden gevormd kunnen worden met de bovenste rij van het Querty klavier. Ook allerlei wetenswaardigheden voor saaie oude pieten komen aan bod. Bijvoorbeeld dat er in het lettertype times roman non-bold zes korpsgrootten bestaan en in bold maar vijf.

Nog één detail : vrouwen kunnen geen lid worden, vrouwen zijn niet saai, ze zijn opwindend en dat wil de club niet, die van saaiheid een levensmotto heeft gemaakt.