13 oktober wenkt (1)

 

 

 

 

 

Kortrijk verdient beter.
Vandaag lekte een brief uit waarin @stefaandeclerck oproept om enkel voor de ex CD&V’ers te stemmen op de lijst van Team Burgemeester (Open VLD).

Het toont aan wat die lijst is. Geen samenhangende ploeg maar wel een groep mensen die enkel & alleen is geïnteresseerd om de grootste te worden. Mijn hart bloedt als ik dit zie. Dit is geen fraai beeld voor de politiek. Ik heb ook vooral te doen met de CD&V kiezer die verweesd achterblijft.
Machtshonger is een heel slechte drijfveer. Wat telt is wat je wil bereiken met je stad, voor de inwoners.
We hebben Kortrijk ontzettend mooi vernieuwd de voorbije 12 jaar. Ook op cultureel vlak staan we mooi op de kaart. Ik ben daar ongelooflijk trots op.
Nu moeten we een tand bijsteken inzake de kerntaken. Ik denk aan veiligheid (ons politiekorps versterken met 40 agenten), mobiliteit (bovengrondse parkings behouden in de centra, slechte fietsstraten afschaffen en vooral zeer veel investeren in nieuwe voet- en fietspaden), netheid (in plaats van constant nieuwe stadsdelen aan te leggen vooral ook aandacht hebben om de bestaande proper te maken en te houden) en ook zorg (250 eigentijdse kamers in de woonzorgcentra en 100 extra plaatsen in de kinderopvang.
Onze 41 kandidaten doen mee aan de verkiezingen omdat ze doordrongen zijn van deze ambities. Omdat we de overtuiging delen dat het niet aan de overheid is om mensen gelukkig te maken. Wel is het de rol van de overheid om te zorgen dat het veilig, bereikbaar en proper is. Dat er een goede context is om in te werken, te ondernemen, te genieten, te leven. Omdat we geloven dat een stad maar zo sterk is als de mate waarin de inwoners waarden en normen delen, een gemeenschappelijke geschiedenis en trots koesteren maar ook samen een toekomst willen uitbouwen.
De keuze van Team burgemeester (Open VLD) voor coalitiepartner(s) zal dezelfde redenering volgen als de manier waarop ze de ex CD&V’ers op hun lijst hebben opgenomen: zoveel mogelijk mandaten. Ik voorspel dat als ze met Groen genoeg hebben ze daar ook meteen voor zullen gaan.
Dat zou betekenen dat onze stad bestuurd wordt door partijen die noch Vlaams noch federaal mee aan zet zijn. Cruciaal nochtans om ook in Brussel stevig verankerd te zitten. Als je een centrumstad wil besturen moet je ook in staat zijn om je netwerk in Brussel aan te spreken. Ik zeg maar iets: meer geld voor de politie, versneld aanpakken van gevaarlijke kruispunten, extra middelen om woonzorgcentra te renoveren, …
Ik wil onze stad niet overlaten aan pure machtspolitiek en prestigeprojecten. Kortrijk verdient echt beter. De weinige debatten in deze campagne lieten ons toe om die boodschap helder te brengen. Ik had er graag meer gehad.
Er zijn trouwens nog een aantal belangrijke dossiers die wat meer aandacht verdienen. Ik roep alle partijen op om kleur te bekennen.
👉De trambus: wat ons betreft komt ze er niet als dat leidt tot minder parkings of eenrichtingsverkeer. In de Doorniksewijk mag geen parking verdwijnen en moet er tweerichtingsverkeer blijven. Daar zitten massa’s prachtige winkels!
👉 Kortrijk XPO: daar moeten we vooral blijven inzetten op sterke beurzen die onze stad op de kaart zetten. De mogelijke inplanting van een nieuw stadion (die ons bij mijn weten op geen enkele manier werd gevraagd door KVK) zorgt daar voor onzekerheid. Laat ons vooral kiezen voor sterke uitbouw van onze XPO en gaan voor een realistisch plan rond stadion, wanneer KVK daar zelf om vraagt en middelen voorziet desnoods via investeerder)
👉 De politie. Welke partij durft zeggen dat ze net als ons zich engageert om meteen middelen vrij te maken voor de aanwerving van 40 extra agenten? Dit cijfer is geen fetisj maar het resultaat van en nauwkeurige berekening van het korps. Noodzakelijke versterking om in onze veiligheid te voorzien.
👉 Fietsstraten: welke partijen zijn het eens om slechte fietsstraten te schrappen. Toch mega irritant om als fietser gevolgd te worden door een auto terwijl die perfect veilig kan oversteken? Liever meer geld naar goeie fietspaden dan ipv bijvoorbeeld een dure bib op de Budatip
👉 Bovengrondse parkings: welke partij engageert zich dat er geen meer verloren gaan in de centra van de deelgemeenten en de binnenstad (bv Roosevelt Plein en de Dam), cruciaal voor kwetsbare en minder mobiele mensen dat ze nog bovengronds kunnen parkeren!
👉Drugs: welke partij durft met ons benoemen dat er hier een probleem is rond drugs. Niet alleen aan het station maar in wijken en op pleintjes wordt zonder gène vergif gedeald. Rijke dealers wassen geld wit door panden en zaken op te kopen. Laat ons een politionele eenheid oprichten om die ganse vergif industrie hier aan banden te leggen.

We hebben nog 11 dagen om iedereen te overtuigen. Ik ben zo trots op elk van onze 41 kandidaten. Stem voor elk van hen. Kleur alle bolletjes. Voor Kortrijk.

Axel Ronse
Kandidaat-burgemeester N-VA